2022-01-31 06:30Pressmeddelande

PU sensor stärker kassan med 10 miljoner

PU sensor levererar en CE-märkt sensorprodukt och en metod som gör det möjligt att med precision bedöma vem som riskerar att få trycksår.PU sensor levererar en CE-märkt sensorprodukt och en metod som gör det möjligt att med precision bedöma vem som riskerar att få trycksår.

Det Linköpingsbaserade medtechföretaget PU sensor tar in drygt 10 miljoner kronor i nytt kapital och fortsätter sin satsning för att minska antalet trycksår och spara pengar i vården.  

PU sensor har under fem år utvecklat en forskningsbaserad och patenterad sensorprodukt som utvärderar mikrocirkulationen i huden och som objektivt kan avgöra vem som riskerar att få trycksår - innan de har uppstått. Därmed kan förebyggande åtgärder sättas in där de bäst behövs.

– Trycksår är en vårdskada som orsakar stort lidande och enorma kostnader över hela världen. Trycksårsrelaterad vård kostar årligen flera miljarder bara i Sverige och människor i alla åldrar drabbas, säger Johannes Walfridsson, vd för PU sensor.

Sedan 2021 finns PU sensor i vården i Sverige, Finland, Tyskland och Hong Kong. Svanberg & Co Invest, Mattias Weinhandl och Maria Rankka är några av ägarna och i den nya investeringsrundan deltar såväl befintliga som nya investerare.

– PU sensor kan hjälpa sjuk- och äldrevård att sätta in förebyggande åtgärder mot trycksår med precision istället för att som idag mest gissa. Marknaden är mycket stor och bolaget har rätt entreprenöriellt driv så jag är glad att kunna bidra genom att investera, säger Maria Rankka, medgrundare till ABC Labs och Cellcolabs samt investerare i health tech-bolag.

– Har du en gång sett ett trycksår förstår du varför vi kämpar för att undvika att de uppstår. Forskningsbaserad sensorteknik ger oss möjlighet att objektivt och predikativt förutse ökad risk och styra bort från den. Jag är övertygad om att PU sensor har en viktig roll i att förbättra förutsättningar för både patienter och medarbetare inom sjukvård och äldrevård. Att vi nu stärker kassan gör att vi snabbare kan nå fler i nya länder och minska lidandet för fler, säger Johanna Palmér, ordförande i PU sensor.

 

Kontakt

Johannes Walfridsson, vd PU sensor AB
johannes.walfridsson@pusensor.se
073 808 70 70

Om PU sensor AB

PU sensor AB är ett forskningsbaserat medicinteknikbolag som grundades i Linköping 2016. Bolaget levererar en CE-märkt produkt och en metod som gör det möjligt att med precision bedöma vem som riskerar att få trycksår (liggsår). Därigenom kan trycksår förebyggas i tid och undvikas, vilket sparar både lidande och pengar.Om LEAD

LEAD är en av Sveriges främsta företagsinkubatorer som hjälper entreprenörer att bygga bolag snabbare och säkrare. LEAD vänder sig till innovatörer och entreprenörer med företag som är innovativa och har potential att expandera. LEAD erbjuder en strukturerad affärsutvecklingsmetodik som grundar sig på en nära och engagerad affärscoachning och nätverk. LEAD ägs av Linköpings universitet och finansieras därutöver av Norrköping respektive Linköpings kommuner samt Vinnova. För mer information besök lead.se


Kontaktpersoner

Catharina Sandberg
CEO
Catharina Sandberg