2020-06-15 06:01Pressmeddelande

Sommarmatchen ger studenterna chansen till forskningsarbete

LEAD ger utvalda studenter chansen till ett innovativt sommarjobb. Företagsinkubatorn LEAD driver i år Sommarmatchen för att forskningsidéer från Linköpings universitet, ska utvecklas i samarbete med drivna studenter från universitetet. Målet är att ge drivna entreprenörsstudenter insyn i forskningen och samtidigt utveckla forskningsidéerna så att de snabbare kommer ut på marknaden och skapar nytta i samhället.  

Under Sommarmatchen paras studenter ihop med forskare som tillsammans arbetar med att utveckla forskningsidéerna närmare en lansering på marknaden. I år har tio forskningscase valts ut med olika inriktning som till exempel whiplashskador, biopsier och ekobatterier.  

– Sommarmatchen är ett effektivt sätt att skapa förutsättningar för kommersialisering av forskningen på Linköpings universitet. Jag som coach får stötta drivna unga talanger att föra den tillämpade forskningen framåt, och samtidigt föra dem samman med framtidens teknologier, säger Björn Lindeberg, affärscoach på LEAD.

LEADs satsning på Sommarmatchen är en möjlighet till ett annorlunda sommarjobb för studenter, men också en möjlighet att lägga grunden för en framtida karriär. Arbetet handlar om att kommersialisera produkter och tjänster sprungna ur forskningen vid Linköpings universitet, genom till exempel prototyparbete, marknadsanalys eller interaktionsdesign. 

– Om vi tittar i backspegeln finns det många goda exempel där studenter har kommit i kontakt med en forskningsidé via sommarmatchen och några år senare är en nyckelkompetens i ett startup-bolag när det sedan utvecklas vidare och växer. Säger Catharina Sandberg VD på LEAD. 

Sommarmatchen ger deltagarna en chans att arbeta med innovationsarbete, samtidigt som forskarna får ta del av studenternas kompetens. 

Under årets Sommarmatchen är 20 studenter antagna till att arbeta med 10 olika forskningscase. 

Jag hoppas att Sommarmatchen kan ge mig stor insikt i näringslivet, och öppna dörrar för att arbeta med nya startupföretag och innovation. Som student får jag lära mig hur man kan förverkliga en idé, det är inspirerande, säger Maria Lokat, student vid Civilingenjörsprogrammet inom Energi, miljö och management och som arbetar med ett av de tio forskningscasen i Sommarmatchen.

Sommarmatchen drivs av LEAD och är ett samarbete mellan LEAD och Linköpings universitet, med stöd av Unitalent. Unitalent kopplar samman studenter och näringsliv, genom att förmedla tjänster baserade på forskarkompetens och studenter vid Linköpings universitet. Unitalent ägs av Linköpings universitet via LiU Holding AB.


Om LEAD

LEAD är en av Sveriges främsta företagsinkubatorer som hjälper entreprenörer att bygga bolag snabbare och säkrare. LEAD vänder sig till innovatörer och entreprenörer med företag som är innovativa och har potential att expandera. LEAD erbjuder en strukturerad affärsutvecklingsmetodik som grundar sig på en nära och engagerad affärscoachning och nätverk. LEAD ägs av Linköpings universitet och finansieras därutöver av Norrköping respektive Linköpings kommuner samt Vinnova. För mer information besök lead.se


Kontaktpersoner

Martina Hegestig
Head of Communication
Martina Hegestig
Catharina Sandberg
CEO
Catharina Sandberg