– Ung Företagsamhet är ett nyttigt sätt för ungdomar att lära sig om företagande. Workshopen hos LEAD visade våra elever hur de kan använda affärsmodeller för att bygga bolag av sina idéer, säger Viktor Larsson, lärare på Kunskapsgymnasiet Norrköping.
Under dagen deltog elever från Kunskapsgymnasiet Globen, Västerås, Göteborg och Norrköping. Deras UF-företag arbetar med områden inom samhälls- och miljöförbättring ur olika perspektiv. Ett av företagen producerar till exempel handstickade reflexmössor som stickas av pensionärer. Förutom lön för mödan får de genom företaget en social mötesplats och en rolig sysselsättning.
Fokus för workshopen var att få ett entreprenöriellt mindset, och att beskriva arbetet med bolagsbyggande. LEAD gick igenom NABC-modellen och Business Model Canvas, som båda är bra och enkla verktyg när du ska utveckla ditt erbjudande till kunder och din affärsmodell.
– LEAD jobbar med att tidigt hjälpa bolag att identifiera sina stakeholders och viktiga nyckelresurser. Därför handlade workshopen om att bredda UF-företagens perspektiv på sin verksamhet genom att inkludera aktörer i företagets värdekedja. Att samtidigt reflektera över vilka behov företagen löser för samtliga aktörer i den kedjan och ifall det kan finnas ytterligare en betalande kund, säger Charlotta Hartzell projektledare på LEAD.